Sól Pèlvic
- El Sòl Pelvic és una entitat anatòmica formada per un conjunt de músculs i lligaments antigravitatoris, que es troben a la base de la pelvis i presenta una gran responsabilitat funcional i postural. Treballa conjuntament amb el múscul diafragma, l’abdomen i la zona lumbar, i és el terra del que anomenem CORE (nucli d’estabilitat lumbopèlvic) o CALP (Conjunt Abdomino Lumbo Pèlvic).
Les seves funcions son de suport visceral; continència urinària, obstètrica i fecal i també sexual.
De sòl pelvià en tenim tant homes com dones, amb les particularitats de cada sexe, els seus components es distribueixen de forma diferent, però ambdós poden veure’s alterats per les diferents afectacions que pot patir aquesta estructura, ja sigui per debilitament o contractures degut a males postures, mala gestió de pressions toracoabdominals, esports d’impacte, mals hàbits alimentaris, problemes d’estrenyiment, falta d’hidratació, diàstasis abdominal, etc. En el cas de la dona se sumen els processos d’embaràs, de part, post-part i menopausia.
Un sòl pèlvic debilitat pot provocar: incontinències lleus o abundants (urinàries, fecals o de gasos), caiguda dels òrgans intraabdominals (anomenat prolapse), hemorroides, fissures, estrenyiment, dolors en la regió lumbar, dolor perineal, dolor pèlvic crònic, disfuncions sexuals, etc. Tots aquests símptomes poden afectar notablement la qualitat de vida de les persones que ho pateixen. Des de Fisart, ajudarem a recuperar la màxima funcionalitat de les estructures que conformen aquesta entitat anatòmica per ajudar al organisme a restablir l’equilibri intern i així permetre que millori la simptomatologia.
El tractament es pot realitzar en qualsevol moment de la vida de la persona, tant si l’afectació es produeix en menors d’edat com en edat adulta. Iniciarem el tractament amb una valoració individual del cas i treballarem de manera global per donar resposta a les necessitats del pacient utilitzant tècniques de teràpia manual, reeducació postural; treball de cicatrius; ensenyarem a realitzar exercicis de contracció perineal, hipopressius; utilitzarem aparells d’electroteràpia, biofeedback, tecnologia de radiofreqüència; treballarem els hàbits diaris i podrem complementar-ho amb altres disciplines com la Osteopatia, la Psiconeuroimmunoendocrinologia, la Homeopatia, la Mesoteràpia per oferir una bona qualitat en la realització del tractament.
Embaràs
L’embaràs de la dona, és un etapa caracteritzada per un seguit de canvis físics i emocionals molt importants.
Des de la Fisioteràpia en Sòl Pèlvic podem ajudar a la dona a mantenir la seva salut a través de tècniques per tal de prevenir o pal·liar possibles dolències que se’n puguin derivar durant tota la gestació. Podem tractar patologies derivades dels canvis en el sistema musculesquelètic (punts gatell musculars, dolor costal, dolor lumbar, ciàtica, síndrome del piramidal, dolor inguinal, etc.), sistema circulatori (edemes d’extremitats inferiors, varius, etc.), sistema digestiu (acidesa estomacal, estrenyiment, hemorroides, etc.), etc.
El treball que proposem és un treball integral i en equip multidisciplinar, on l’empoderament de la dona s’aconsegueixi des de l’inici de la gestació per a que així pugui gaudir d’un embaràs sa.
Les tècniques que utilitzarem poden realitzar-se tant a nivell individual i seran pròpies de l’especialitat, com també en parella.
Cap al tercer trimestre del embaràs, al voltant de la setmana 32 de gestació, les sessions es focalitzaran en el següent pas important: el part. Centrarem el nostre tractament en:
- Explicacions teòriques de la gestió de pressions, fisiologia de la pelvis òssia i la pelvis visceral, el canal del part, les freqüències urinàries, etc.
- Parlarem sobre l’episiotomia i l’esquinçament de la musculatura.
- Exercicis i postures de dilatació, respiracions i tècniques per a controlar el dolor.
- Massatge perineal, que ens ajudarà a elatificar el teixit i a reorientar les fibres musculars.
- Epi-no: la simulació de la sortida del cap del nadó i el reconeixement de l’anomenat anell de foc ens ajudarà a disminuir les pors de la dona i així aconseguir un part el més fisiològic possible.
- Nocions de post-part immediat: faixament pelvià, drenatge posicional, respiració, despertar muscular, etc.
Recuperació post-part
Un cop es dóna l’alta mèdica realitzarem una sessió individual per iniciar el tractament de post-part.
És important realitzar una valoració de l’estàtica, de les possibles cicatrius, de la competència abdominal i del sòl pelvià, independentment del tipus de part i tot i que la dona no presenti símptomes, ja que és un període de debilitat i pot comportar disfuncions a mig i llarg termini. Les més freqüents són les hemorroides, les incontinències urinàries, els prolapses d’òrgans i els dolors en les relacions sexuals.
Amb la Fisioteràpia Uroginecològica ajudarem al cos de la dona a retornar de forma progressiva al seu estat anterior a la gestació des de l’acompanyament físic i emocional.
A Fisart ens ocupem de la mare perquè ella es pugui dedicar al seu nadó:
- Reorganització postural i treball ergonòmic per a les activitats de la vida diària.
- Normalització dels patrons respiratoris i les gestions abdominals.
- Tancament de la Diàstasis Inter Recti.
- Tonificació adequada de la musculatura abdominal i perineal.
- Tractament de les cicatrius (episiotomía, esquinçament, cesàrea).
- Rearmonització de les àlgies dorsolumbars i/o pèlviques.
- Tractament dels descensos d’òrgans pèlvics.
- Prevenció i tractament del estrenyiment, hemorroides o d’incontinències.
- Acompanyament a la normalització de la funció sexual sense dolor.
Diàstasi abdominal
La Diàstasi Inter Recti, és la separació anatòmica de la musculatura anterior del abdomen, els rectes abdominals. És normal trobar-la en el post-part, ja que es considera un esquinç necessari durant l’embaràs per donar cabuda al nadó, permetent el seu creixement. Però també la podem trobar en abdòmens que no són competents per gestionar les pressions diàries, en casos d’anclatges posteriors de la musculatura profunda o després de cirurgies abdominals.
La Diàstasis pot comportar problemes funcionals, musculoesquelètics i viscerals, més enllà dels pròpiament estètics. Un abdomen amb una obertura implica que el contingut visceral no queda ben recollit i no pot gestionar correctament les pressions internes, per la qual cosa pot patir: hèrnies umbilicals, lumbàlgies, dolors pèlvics, incontinències i prolapses.
Gimnàstica abdominal hipopressiva
La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva es una tècnica que va ser descrita pel Doctor belga Marcel Caufriez, durant els anys 80.
Aquesta gimnàstica engloba una sèrie de tècniques que unides ens donen com a resultat una seqüència d’exercicis posturals, que combinats amb la respiració, tonifiquen la musculatura de la faixa abdominal i del sòl pèlvic, normalitzant les tensions que apareixen en el cos.
Està especialment indicada en problemes relacionats amb l’aparell genito-urinari (incontinències, prolapses d’òrgans pèlvics, etc.), aparell muscul-esquelètic (lumbàlgies, rectificacions lumbars, hèrnies discals, distensions abdominals, flacidesa abdominal, etc.), problemes a nivell sexual (dolors en les relacions, etc.) i que no només apareixen després d’un embaràs, sinó que poden apareixen a qualsevol edat i a ambdós sexes. També cal assenyalar que és una activitat esportiva ideal per a tonificar la paret abdominal, corregir la postura i poder incrementar la resistència respiratòria a la fatiga.